Chinese tafelmanieren in China


De meeste tafelmanieren in China zijn vergelijkbaar met die in het Westen. Laat u niet misleiden door wat u in een lokaal restaurant op straat zou kunnen zien. Chinese manieren bestaan ​​niet uit eten zo snel mogelijk naar binnen slurpen en hard schreeuwen!

Hou rekening met anderen

In tegenstelling tot het Westen worden er verschillende gerechten in het midden van de tafel geplaatst.
Je neemt eerst het eten voor je in plaats van naar het midden en over een gerecht of gerechten voor de anderen te nemen. Het zijn slechte manieren om je eetstokjes te gebruiken om door het eten te graven en “schatten te graven” en je ogen op de gerechten te houden.

Bij een favoriete gerecht, moet je het niet zo snel mogelijk opslokken of het bord voor jezelf zetten. Je moet rekening houden met anderen aan tafel. Als er niet veel meer op een bord ligt dan vraag je eerst aan de anderen of ze het nog willen.

Concentreer je op de maaltijd en je metgezellen. Televisie kijken, je telefoon gebruiken of iets anders doen tijdens het eten wordt als een slechte gewoonte beschouwd.

Je moet proberen je kom zelf met rijst te vullen en het initiatief te nemen om de kommen van ouderen te vullen met rijst en eten. Als ouderlingen uw kom vullen of voedsel aan uw kom toevoegen, moet u uw dank uitspreken.

“Dank u” gebaar

Chinese eetcultuur

Chinese thee
Thee wordt meestal geserveerd zodra je plaats hebt in een restaurant. Een kelner/serveerster serveert u thee terwijl u de menukaart leest en beslist wat u wilt bestellen. De theepot wordt met jou op tafel gelaten nadat iedereen rond de kop van de tafel is gevuld met thee. Gasten bedienen dan zichzelf.

Wanneer iemand thee in je kopje schenkt, kun je twee of drie keer met je eerste twee vingers op de tafel tikken, waarmee je de schenker bedankt voor de service en dat je genoeg thee hebt. De schenker stopt met gieten bij het zien van het gebaar.

Regels en gebruiken met betrekking tot eetstokjes

Steek geen eetstokjes verticaal in je eten als je ze niet gebruikt, vooral niet in rijst, omdat Chinezen dan aan begrafenissen denken. Bij begrafenissen worden wierook stokjes in een pot gestoken door de rijst die op het voorouderaltaar wordt gezet.

Zwaai niet te veel met je eetstokjes in de lucht en speel er niet mee.

Steek of prik er niet in met je eetstokjes.

Pak voedsel op door voldoende inwendige druk uit te oefenen op de eetstokjes om het voedsel stevig vast te pakken en soepel naar je mond of kom te verplaatsen. Het is een slechte vorm om voedsel te laten vallen, dus zorg ervoor dat het stevig wordt vastgepakt voordat u het neemt. De kom dicht bij het gerecht houden bij het opdienen of dicht bij de mond bij het eten helpt.

Tafelmanieren in China
Om een ​​stuk voedsel in twee stukken te scheiden, oefent u gecontroleerde druk uit op de eetstokjes terwijl u ze uit elkaar beweegt. Dit vraagt ​​veel oefening.

Sommigen vinden het onhygiënisch om de eetstokjes te gebruiken die in de mond zijn geweest om voedsel uit de centrale schalen te plukken. Serveerlepels of eetstokjes kunnen worden verstrekt, en in dit geval moet u eraan denken om af te wisselen tussen het gebruik van de serveerstokjes om voedsel naar uw kom te verplaatsen en uw persoonlijke eetstokjes om het voedsel naar uw mond te brengen.

Messen worden traditioneel gezien als gewelddadig in China, en brekers van de harmonie, worden dus niet aan tafel aangeboden. Sommige restaurants in China hebben vorken en ze hebben allemaal lepels. Als je niet gewend bent aan eetstokjes, kun je het restaurantpersoneel vragen om je een vork of lepel te geven.

Join Us

Already convinced? Join us by registering right now.