Tang Yuan 汤圆

No votes yet.
Please wait...
Preparation time
60 mins
Cooking time
40 mins
Difficulty
moderate
Serves
4 people
Meal course
Dessert
Posted by
Posted on
57 gram
Geroosterde zwarte sesamzaadjes
85 gram
Basterdsuiker
85 gram
Boter
130 gram
Kleefrijstmeel
120 ml
Warm Water
57 gram Geroosterde zwarte sesamzaadjes85 gram Basterdsuiker85 gram Boter130 gram Kleefrijstmeel120 ml Warm Water
Tang Yuan 汤圆

Een belangrijk recept om te maken tijdens het Lantaarnfestival en Winter festival Dongzi is Tang Yuan (汤圆), of Yuan Xiao (元宵). Het is een voedsel dat harmonie en hereniging symboliseert.

  1. Maal de sesamzaadjes fijn in een keukenmachine of blender. Voeg de basterdsuiker toe en mix met een spatel een beetje door elkaar in de keukenmachine. Voeg vervolgens de boter toe en pulseer 10 seconden per keer tot het mengsel goed gemengd is. Schep alles in een kom en zet ongeveer 30 minuten in de koelkast. Het doel van dit koelproces is om het mengsel iets te harden zodat het later gemakkelijk te hanteren is.
  2. Terwijl de vulling afkoelt, maak je het deeg. Doe het zoete rijstmeel in een mengkom. Voeg al roerend langzaam het warme water toe tot er een deeg ontstaat. Het deeg mag niet te nat zijn, anders blijft het zijn vorm niet behouden. Dek af met een vochtige handdoek.
  3. Breng nu wat water aan de kook in een kleine pan, haal er een klein stukje deeg uit met een diameter van ongeveer 2,5 cm. Voeg het toe aan het kokende water en kook het stuk deeg totdat het drijft. Schep het uit en voeg het toe aan de rest van het deeg. Meng de twee delen tot het deeg zacht en glad is. Verdeel het deeg in 12 gelijke stukken (ongeveer 18 gram per stuk, als je echt veeleisend wilt zijn) en rol er balletjes van. Houd het deeg en de deegballen tijdens het monteren bedekt met een vochtige papieren handdoek.
  4. Haal de vulling eruit nadat deze 30 minuten is afgekoeld. Het moet een beetje moeilijk zijn, maar nog steeds werkbaar. Rol de vulling in kleine balletjes ter grootte van een knikker, elk ongeveer 4 tot 5 gram. Neem vervolgens elke deegbal en druk deze plat tot een cirkel met een diameter van ongeveer 2 inch. Voeg de vulling toe aan het midden en sluit het deeg over de vulling. Rol de bal rond in je handen tot hij glad en rond is. Herhaal dit totdat alle sesamballen zijn gemaakt. Bedek de resterende vulling en zet terug in de koelkast voor later!
  5. Breng tijdens het samenstellen een middelgrote pan water aan de kook. Voeg de sesambolletjes toe en roer meteen om te voorkomen dat ze gaan plakken. Door de sesamballetjes toe te voegen, zal de watertemperatuur aanzienlijk afkoelen, dus zodra het water weer kookt, voeg je een 1

Join Us

Already convinced? Join us by registering right now.